Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de nükleer tıp alanında büyük ihtiyaç duyulan ve hâlen ithal edilen Molibden-99 (Mo-99) radyoizotopunun üretilmesine yönelik projeler FİGES tarafından planlanmaktadır. Prototip reaktör yapımı için yürütülen Ar-Ge ve fizibilite çalışmalarıyla çeşitli modeller üzerinde durulmuş ve Mo-99 radyoizotopunun üretilmesine de imkân sağlayacak olan Homojen Reaktörler sınıfından Çözelti Reaktörü geliştirilmesi çalışmalarına yoğunlaşılmıştır.
Sulu homojen reaktörlerde bölünme tepkimesi yapacak “yakıt”, en fazla %19,75 oranında uranyum-235 izotopu içeren (zenginleştirilmiş uranyum-EU) “uranil nitrat” tuzudur. Suda çok kolay çözünen bu tuzla hazırlanan “sulu çözelti”, nükleer tepkimeleri kendi kendine sürdürebilecek kütle miktarında hazırlanarak küresel veya silindir biçimli bir kaba doldurulur. Nükleer bölünme tepkimesi sırasında açığa çıkan ısının, çözelti sıcaklığının 90 oC’nin üstüne geçmemesi için ortamdan uzlaştırılması gerekir.
Uranyumun bölünmesi sırasında ortaya çıkan bölünme ürünleri içinde Mo-99’dan başka, Xe-133, Sr-89, Y-90, I-131 gibi gene nükleer tıpta kullanılan diğer değerli radyoizotoplar da yer almaktadır. İşlem sırasında uranil nitrat çözeltisinden belirli miktar dışarı alınır ve “kimyasal temizleme” işlemine sokularak adı geçen radyoizotoplar sürekli olarak ayrıştırılır. Aşağıdaki resimde, hâlen Rusya’da Kurçatov Enstitüsünde çalışmakta olan ARGUS Çözelti Reaktörü şeması görülmektedir.