Skip to main content

Karbonsuz enerji için,
yüksek güvenlikli yeni nesil nükleer enerji.

Vizyonumuz

Birleşmiş Milletler bünyesindeki Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) sonuçları ve 2022 Şubat’ında Konya’da gerçekleştirilen Türkiye I. İklim Şûrası kararları gerek Türkiye gerekse Dünya için nasıl bir iklim krizi tehdidi altında olduğumuzu gözler önüne sermektedir. ThorAtom, sanayi devrimiyle birlikte dünya atmosferinde özellikle enerji kullanımından artan “sera etkili gazların” küresel iklimde ağır sonuçlar getirmeye başladığının farkında olarak, yeşil bir dünya için çalışmaya kararlıdır. Bu bağlamda enerji insanlık ve gezegenimiz için bir gelecek meselesi olarak ortaya çıkmaktadır. Çevre dostu ve yüksek güvenliğe sahip yeni nesil nükleer reaktörler, sadece iklim değişikliğinin yol açacağı zararlı etkileri azaltmakla kalmayıp aynı zamanda Türkiye’nin enerji bağımsızlığına büyük ölçüde katkıda bulunacaktır.

Misyonumuz

IV. Nesil Nükleer reaktörler içinde ön plana çıkan “Ergimiş Tuz Reaktörü” nü ülkemizin ihtiyaçlarına göre geliştirmek, tasarlamak ve üretmektir. Yakıt olarak uranyumun yanı sıra Türkiye’nin büyük rezervlere sahip olduğu toryumu kullanmak, ThorAtom AŞ’nin ana ilkelerinden biridir. Bunun yanı sıra Ergimiş Tuz Reaktörünün (ETR) sağlamış olduğu hem ısı hem de elektrik enerjisi ETR’nin uygulama alanlarını önemli derecede arttırmaktadır. ETR enerjisinden yararlanarak yeşil hidrojen ve yeşil amonyak üretimi, deniz suyundan tatlı su üretimi, soğuk bölgelerde seracılık, yüzer platformlarda itki gücü olarak kullanılması, ThorAtom AŞ’nin ilgi alanlarına girmektedir.

Sürdürülebilirlik

ThorAtom AŞ; kaynakları verimli olarak kullanan, zararlı salımları olmayan çevre bakımından yenilikçi teknolojileri geliştirme ve gerçekleştirme öncülüğünü üstlenmiş ilk Türk özel girişimidir. Nükleer enerji üretimi iklim kriziyle mücadelede en verimli ve en ekonomik seçenek olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak nükleer enerjinin sürdürülebilir olabilmesi için özellikle uranyum ve toryumun güvenli tedarik zincirine sahip olması gerekmektedir. Uranyumun bilinen rezervlerinin dışında deniz suyunda çözünmüş olarak 4 milyar tonu aşkın rezervi olduğu bilinmektedir. Türkiye’de ise toryum 1 milyona tona yaklaşan rezervi ile binlerce yıl nükleer enerji yakıtı olarak kullanılabilecek durumdadır. Böylece Türkiye için IV. Nesil sürdürülebilir nükleer teknolojilerin tercih edilmesi ülkemize yeni ufuklar açacak niteliktedir.

Ürün Geliştirme Teknolojimiz

Ana şirketimiz FİGES AŞ ‘nin 30 yılı aşkın bir süreden beri uzmanlaştığı alan “Simülasyon Tabanlı Tasarım”dır. Bu yaklaşımın prensibi, bir ürünün fiziksel olarak ortaya çıkmasından önce olası tüm eksik yönlerini bilgisayar ortamında hazırlanan dijital model üzerinde çeşitli kullanım senaryolarını uygulayarak tespit ederek büyük ölçüde kusursuz bir tasarım ortaya çıkarmaktır. Buna en güzel örnek, 2010’lu yıllarda geliştirilen ve imal edilen MİLGEM korvetidir. Bu gemi baştan itibaren Türk Deniz Kuvvetleri-FİGES iş birliği ile “Simülasyon Tabanlı Tasarım” prensibiyle tasarlanmıştır. Bir savaş gemisi için hayati öneme sahip “titreşimsiz ve sessiz” olma özelliği bu sayede büyük başarıyla sağlanmıştır.

İhsaniye Mah. İzmir Yolu Cad. Efe Plaza No:116/12 16130 Nilüfer / BURSA